Křepelčí vejce v číslech
Křepelčí vejce obsahují 74,35 % vody 13,05 % bílkovin, 11,09 % tuku, 1,51 % popelovin.
hmotnost vejce je v průměru | 9 až 12 g |
energetická hodnota na 100 g hmotnosti | 662 kJ (158 kcal) |
Minerální látky na 100 g hmotnosti
vápník | 64 mg |
fosfor | 226 mg |
železo | 3,65 mg |
hořčík | 13 mg |
měď | 0,062 mg |
zinek | 1,47 mg |
Vitamíny na 100 g hmotnosti
A | 543 MJ |
PP | 0,10 mg |
B1 | 0,13 mg |
B2 | 0,79 mg |
B6 | 0,15 mg |
Křepelčí vejce jsou pro svou lahodnou chuť a vynikající nutriční hodnotu oblíbená již tisíciletí. Evropa je objevuje nyní právě pro jejich blahodátrné působení na lidský organismus.
Chov japonských křepelek (Coturnix coturnix japonica) je založen na ekologicky čisté produkci masa a vejec, která se uplatní jako delikatesa na slavnostních tabulích i jako dietní strava pro nemocné a rekonvalescenty.
Nejmodernější medicínské výzkumy potvrdily praxi starověkého čínského a japonského lékařství. Pravidelná konzumace křepelčích vajec zvyšuje odolnost imunitního systému a snižuje pravděpodobnost virové nákazy, rýmy, infarktů a průduškových katarů. Úspěšně se pro své dietetické vlastnosti používají při některých nervových onemocněních, léčbě cukrovky, astmatu, nemocech žaludku a tlustého střeva. Pro svůj vysoký obsah vitamínů, minerálních látek a biologické složení jsou vhodná proti celkové vyčerpanosti a pro zlepšení mužské potence.
Křepelčí vejce jsou podivuhodná a při tom je lze upravovat podle běžných receptur jako vejce slepičí. Specialitou jsou vejce opékaná. Uvaří se, oloupou a napíchají obalená v mouce a pak zvolna nad mírným plamenem opékají.
Dietní jídlo pro děti jsou uvařená křepelčí vejce posypaná sojovou moučkou slazenou cukrem.
Nakládaná křepelčí vejce v kořeněném nálevu se sladidlem s různými přísadami.
AV křepelky
Česká Ves 91
793 95 Město Albrechtice
email: info@avkrepelky.cz
tel: +420 607 429 438